08 septembrie 2013

Calatorie in Delta Dunarii - drumul catre Sulina

vapor delta dunarii sulina
Acum cateva zile am facut o mica incursiune in Delta Dunarii, mai exact la Sulina. E un loc mirific, aproape uitat de lume si care pe deasupra mai esta si o zona protejata fiind rezervatie naturala. Deci aveam toate premisele unei calatorii de succes si probabil cel mai placut mod de a-mi incheia concediul. De ce Sulina? Am fost mai demult acolo, mi-a placut, am revenit. Si spre deosebire de Rosia Montana aici chiar se poate face turism. Totusi n-am avzut pe nimeni sa strige "salvati delta", dar sa stiti ca merita strigat. Asadar, iata-ma in Tulcea, asteptand sa ma imbarc pe vaporul ce ma va conduce la Sulina. Vaporul este unul destul de mare, estimez undeva la 300 de calatori, abia daca am avut loc sa prind si eu un scaun pe undeva. Calatoria dureaza aproximativ 4 ore insa se poate face si mai rapede cu nave mai micute dar ceva mai scumpe.

vapor delta dunarii sulina
Daca doriti sa ajungeti in Sulina este suficient sa cautati pe Google "Navrom delta  tulcea" sau "nave rapide delta". Nu dau linkuri pentru ca nu merita. De ce? Pretul mi s-a parut prea scump pentru conditiile oferite. Atat!

Drumul este unul anevoios insa daca ai la indemana un aparat foto de calitate gasesti cu ce sa-ti pierzi timpul. Mai mult, poti servi oricand o bere sau un suc rece pe care ai avut grija sa ti-l cumperi inainte de imbarcarea pe vapor. Sau poti sa mergi la bar dar preturile sunt destul de mari. In rest, vremea buna sa fie si ai ce vedea in jurul tau, pe apa, pe uscat sau in locurile unde stationeaza vaporul. Insa calatoria merita, mai ales daca te afli la prima incursiune de acest fel. Adica pe apa.

vapor delta dunarii sulina
Dupa cele 4 ore de navigare, ajungi in sfarsit intr-un mic port al unui orasel de la varsarea Dunarii in Marea Neagra. Aici e Sulina dar marea inca nu se zareste. Daca vrei sa ajungi acolo mai trebuie sa parcurgi inca 3 kilometri pe jos sau cu microbuzul, pentru ca au si asa ceva. Sau daca vrei ceva mai excentric poti incerca sa tocmesti un localnic sa te duca cu barca. Dar despre asta va voi povesti alta data.

vapor delta dunarii sulina

Ajuns in Sulina ai nevoie de cazare si/sau ceva de mancare. In mod normal, daca esti previzibil, inainte de plecarea in calatorie ti-ai rezervat deja un loc la pensiunile din zona. Nu sunt foarte multe dar sunt suficiente sa gasesti loc in orice moment al anului, chiar si vara in plin sezon. Daca nu ti-ai rezervat atunci poti lua la pas strazile in cautarea unui loc de cazare. S-ar putea sa gasiti ceva si pe drumul catre plaja sau chiar pe plaja.

vapor delta dunarii sulina
Sau la cort, daca aveti in dotare. Insa localnicii sunt primitori si mi-e greu sa cred ca nu se va gasi cineva sa va gazduiasca. Ba mai mult va vor oferi si ceva de mancare, din specialitatile zonei. Adica peste. Foarte mult peste! Oricum, exista destule pensiuni care ofera si mancare. Iar in ultimul rand puteti incerca si restaurantele din zona deoarece nu sunt foarte scumpe si ofera o gama diversificata de mancaruri.

Bun, am ajuns in Sulina. Aici este poarta de intrare in Delta Dunarii. Exista multe locuri ce merita vizitate. E nevoie si de timp pentru a face acest lucru deci pot spune ca abia acum incepe "calatoria". Iar in cazul meu chiar asa a fost. Orasul in sine nu are foarte multe atractii insa, daca exista, fiti siguri ca le veti gasi deoarece sunt bine marcate prin pancarde si indicatoare.
vapor delta dunarii sulina
Lucru atipic pentru Romania dar uite ca se intampla. Oricum, nu am scris acest lucru pentru a prezenta atractiile zonei. Pe acelea le gasiti la fata locului foarte bine prezentate. Ceea ce vreau sa prezint sunt acele lucruri care nu sunt la vedere, cel putin nu la prima vedere si care ar merita putina atentie sau bagare de seama. Ca sa nu mai zic ca adoptarea unei pozitii de genul "salvati Delta" ar fi chiar indicata. Sa va explic si de ce.

vapor delta dunarii sulina
Acum sapte ani am fost prima data in Sulina. Era un loc salbatic, plaja era una virgina, doar o singura terasa se afla in mijlocul ei. Asta pentru satisfacerea turistilor. In jurul ei era doar vegetatie salbatica si multa apa. Ei bine, acum au aparut mai multe terase. Normal, muzica nu lipseste nici ea. Insa, locul vegetatiei a inceput sa fie luat de diverse case pentru cazarea turistilor (aparent abandonate, chiar langa plaja), parculete pentru copii (sincer, ce copil vine in delta, la mare, sa se dea intr-un leagan?) sau chiar pensiuni si case de vacanta. Asta in imediata apropiere a plajei. ca deh, e greu sa mergi 1 km pana la apa. Iar pe marginea drumului se vad multe gunoaie, si PET-uri, si multe altele, ceea ca in urma cu multi ani nu se vedeau. Acesta nu este un semn bun. Daca lucrurile vor continua tot asa atunci se va alege praful de aceasta zona.

Un alt lucru deosebit de important este mancarea. Daca tot ati ajuns in Delta Dunarii, incercati sa mancati ceva specific zonei. Renuntati pentru cateva zile la pizza, friptura de pui sau ceafa la gratar. O ciorba de peste sau un storceag sunt nemaipomenite. Puteti continua cu o saramura de peste sau orice alt fel. Dar e musai sa gustati ceva gatit asa cum doar localnicii de acolo stiu sa o faca. Cu siguranta nu veti regreta. 

vapor delta dunarii sulina
Cat despre minunatiile deltei, acestea sunt accesibile doar cu barca. Prin urmare trebuie sa va aventurati pe canalele din jurului Sulinei si de ce nu, chiar mai departe. Padurea Letea este aproape, la fel si alte cateva localitati uitate de lume ce merita vizitate. Gasiti oferte pentru astfel de excursii de cateva ore, sau chiar o zi intreaga, la micii barcagii de pe cheiul Dunarii. Insa despre acest lucru voi povesti alta data.

Un comentariu:

  1. pai oriunde ajunge puhoiul de lume...se strica treaba, totul se "murdareste", gunoaie, etc. d-aia e atat de cuminte natura cu noi...si avem inundatii si altele..

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL